zapis-do-rpvs-preco-je-nevyhnutny

Zápis do registra partnerov verejného sektora – prečo je nevyhnutný?

Zápis do registra partnerov verejného sektora je často požadovaná od podnikateľov, najmä keď sú prijímateľmi finančných prostriedkov z verejného sektora. Celý proces a povinnosti sú detailne regulované zákonom č. 315/2016 Z.z. o registri partnerov verejného sektora.

Zápis do registra partnerov verejného sektora môže byť prínosom aj pri obchodných stykoch s podnikateľmi v súkromnom sektore. Fakt, že firma je zaregistrovaná, môže slúžiť ako dôkaz jej dôveryhodnosti, keďže registrované firmy musia poskytnúť informácie o konečnom užívateľovi výhod, teda o skutočnom vlastníkovi. To tiež naznačuje, že takéto firmy majú stabilné postavenie a sú spoľahlivé, vzhľadom na ich vzťahy so štátom, čo ich často predstavuje ako väčšie a serióznejšie spoločnosti.

Údaje zapísané v registri partnerov verejného sektora (RPVS) sú verejne prístupné vďaka princípu materiálnej publicity. To znamená, že nemusíte poskytovať výpis z RPVS ani ho tlačiť pre vašich obchodných partnerov, či už sú z verejného alebo súkromného sektora. Všetky informácie sú k dispozícii na webovej stránke registra, kde ich môže ktokoľvek ľahko vyhľadať.

RPVS je vedený okresným súdom v Žiline a slúži pre celé územie Slovenska. Pre zápis do tohto registra je potrebná špeciálna kvalifikácia, ktorú zvyčajne majú advokáti alebo notári. Tieto oprávnené osoby, ktoré vykonávajú zápis, sú zodpovedné za presnosť a správnosť zadaných informácií, pričom za chyby v zápise môžu byť postihnuté sankciou až do výšky 100 000 €.

Konečný užívateľ výhod (KÚV) sa zvyčajne vzťahuje na osobu, ktorá drží minimálne jednu štvrtinu podielu firmy, ktorá sa má zapísať do registra partnerov verejného sektora (RPVS). U živnostníkov je tento proces priamočiarejší, keďže vlastníkom je takmer vždy samotný živnostník. KÚV musí byť vždy fyzická osoba. Ak je napríklad firma A vlastnená firmou B, je nevyhnutné skúmať majetkové podiely až k fyzickým osobám v pozadí firmy B. Tento proces odhaľuje vlastnícku a riadiacu štruktúru zúčastnených spoločností.

Cena za zápis do registra partnerov verejného sektora závisí na komplexnosti vlastníckej a riadiacej štruktúry firmy. Náklady sa zvyšujú s potrebou detailnejšieho preskúmania tejto štruktúry, keďže advokát, ktorý pripravuje dokumenty pre register partnerov verejného sektora musí celú štruktúru podrobne opísať a analyzovať. Súčasťou jeho práce je tiež overenie, či osoby zahrnuté vo vlastníckej štruktúre nespadajú pod kategóriu verejných funkcionárov.

Ak máte záujem o zápis do registra partnerov verejného sektora, proces vyzerá takto:

1. Objednáte si službu u advokáta

2. Advokát vám určí, aké dokumenty potrebuje pre zápis

3. Advokát preverí vlastnícku a riadiacu štruktúru a pripraví potrebné dokumenty

4. Nasleduje podpísanie dokumentov, pričom niektoré podpisy musia byť overené

5. Advokát podá žiadosť o zápis do RPVS

6. Zápis do registra partnerov verejného sektora je potom vykonaný súdom, obvykle do piatich pracovných dní od podania

Náš proces zápisu do registra partnerov verejného sektora je ešte rýchlejší a spoľahlivejší. Kľúčom je vybrať si precízneho advokáta, ktorý má schopnosť pripraviť dokumenty rýchlo a spoľahlivo. Ak hľadáte garanciu, že vaše dokumenty budú pripravené kvalifikovane a expresne, odporúčame našu advokátsku kanceláriu. Už sme zabezpečili zápis pre viac ako 500 klientov a vašu žiadosť aj s dokumentmi dokážeme pripraviť do 12 hodín. Objednajte si službu zápis do registra partnerov verejného sektora.

Similar Posts