ako-ukoncit-podnikanie-a-zrealizovat-vymaz-sro

Ako ukončiť podnikanie a zrealizovať výmaz s.r.o.?

Výmaz s.r.o. je v poslednej dobe čoraz aktuálnejšou témou, predovšetkým kvôli zavedeniu daňovej licencie. Minimálna výška tejto licencie je 340 €. Podnikatelia, ktorí nemali žiadny obrat a takmer žiadnu podnikateľskú aktivitu, mohli doteraz vlastniť s.r.o. bez zbytočných poplatkov a povinností. Stačilo im iba raz ročne odoslať na daňový úrad nulové daňové priznanie a účtovnú závierku.

Na výmaz s.r.o. z obchodného registra existuje iba jeden správny a zákonný spôsob, ktorým je likvidácia spoločnosti podľa zákona č. 513/1991 Zb., Obchodný zákonník. Spoločnosť prestane existovať z právneho hľadiska až po jej výmazu z obchodného registra, čomu musí nevyhnutne predchádzať likvidácia.

Likvidácia s.r.o. je postup presne upravený zákonom a zahŕňa viacero krokov, ktoré musia byť uskutočnené v chronologickom poradí a s dodržaním stanovených zákonných lehôt. Ak sa zaujímate o to, čo všetko likvidácia zahŕňa, podrobne si rozoberieme výmaz s.r.o. krok po kroku.

V prvom kroku likvidácie s.r.o. je potrebné, aby jediný spoločník alebo valné zhromaždenie urobilo rozhodnutie o vstupe spoločnosti do likvidácie. V tomto rozhodnutí sa zároveň musí ustanoviť likvidátor, ktorým je zvyčajne konateľ spoločnosti. Táto osoba je zodpovedná za riadenie procesu likvidácie a za vykonanie všetkých nevyhnutných úkonov. Súčasťou postupu je aj povinnosť zložiť preddavok (zábezpeku) u notára vo výške 1 500 €, čo predstavuje zákonnú požiadavku. Táto suma sa po úspešnom výmaze spoločnosti z obchodného registra vráti v celej výške späť.

Po vyhotovení rozhodnutia o vstupe do likvidácie nasleduje podanie žiadosti o zápis tohto stavu do obchodného registra. Až po oficiálnom zapísaní je s.r.o. považovaná za spoločnosť v likvidácii. V obchodnom mene spoločnosti sa počas tohto obdobia používa dodatok „v likvidácii“, napríklad „startsro s.r.o. v likvidácii“. Tento dodatok informuje veriteľov aj ostatné subjekty o tom, že spoločnosť prechádza procesom likvidácie s cieľom jej následného rušenia.

Súčasťou likvidačného procesu je aj povinnosť upovedomiť veriteľov, čo sa deje zverejnením oznámenia o vstupe spoločnosti do likvidácie v Obchodnom vestníku. Toto zverejnenie má význam pre ďalší priebeh likvidácie z dvoch dôvodov. Prvým je, že do 45 dní od dátumu zverejnenia oznámenia musí likvidátor spoločnostvypracovať a zverejniť zoznam majetku a pohľadávok spoločnosti, ktorý sa následne umiestni do zbierky listín. Druhým dôvodom je, že ukončenie likvidácie s.r.o. je možné realizovať až po uplynutí minimálne 6 mesiacov od dátumu zverejnenia tohto oznámenia v Obchodnom vestníku. Napríklad, ak bolo oznámenie zverejnené 10.12.2024 likvidáciu je možné ukončiť najskôr 10.06.2025.

Ukončenie likvidácie s.r.o. si vyžaduje splnenie viacerých krokov podľa zákona. Prvým krokom je vypracovanie konečnej správy o priebehu likvidácie a návrhu na rozdelenie likvidačného zostatku. Druhým krokom je pripravenie účtovnej závierky za obdobie likvidácie. Tretí krok predstavuje rozhodnutie jediného spoločníka alebo valného zhromaždenia o ukončení likvidácie, ktoré zahŕňa schválenie konečnej správy, návrhu na rozdelenie likvidačného zostatku a účtovnej závierky a tiež rozhodnutie o výmaze spoločnosti z obchodného registra. Štvrtým krokom je oznámenie o skončení likvidácie a schválení prvých troch krokov v Obchodnom vestníku. Posledným krokom je podanie žiadosti o výmaz spoločnosti z Obchodného registra s priloženými vyššie uvedenými dokumentami.

Výmaz s.r.o. na vlastnú päsť je proces, ktorý môže byť pre osobu bez právneho vzdelania náročný až neuskutočniteľný. Väčšina ľudí sa preto obracia na odborníkov, ktorí sa špecializujú na likvidáciu spoločností. Ak chcete zabezpečiť aby bol váš výmaz s.r.o. vykonaný zákonne, efektívne a bez zbytočných ťažkostí odporúčame vám využiť naše služby a my sa postaráme o celý proces rýchlo a profesionálne, objednajte si u nás výmaz s.r.o.

Similar Posts