zmena-sidla-sro-co-potrebujete-vediet
|

Zmena sídla sro – čo potrebujete vedieť

Zmena sídla sro je jednou z najbežnejších zmien v rámci podnikania. Motívy pre zmenu môžu byť rozličné, napríklad sťahovanie do nových kancelárií, prechod na iné podnikateľské priestory alebo presun na virtuálne sídlo v Bratislave. Sídlo spoločnosti, rovnako ako jej názov, predstavuje zásadný identifikačný údaj, a preto je s jeho zmenou spojená rad štandardných administratívnych a ohlasovacích povinností. V tomto článku sa dozviete, čo všetko je potrebné pri zmene sídla zohľadniť.

Pri výbere sídla spoločnosti je dôležité mať na pamäti, že zákon vyžaduje, aby sídlo bolo v objekte so súpisným číslom, čo znamená, že musí byť kolaudované. Ako sídlo môžete použiť byt, rodinný dom, alebo nebytové priestory, ktoré majú pridelené súpisné číslo. Virtuálne sídlo, kde máte na adrese len schránku a svoju činnosť vykonávate inde, je tiež možnosťou, pričom o prichádzajúcej pošte ste informovaní prostredníctvom notifikácie. Virtuálne sídlo často volia firmy pre prestížnejšiu adresu v Bratislave, avšak stále populárnou voľbou ostáva využitie vlastného domu alebo bytu.

Po výbere nehnuteľnosti na sídlo firmy nasleduje jeho právne zakotvenie. Ak ste jediným vlastníkom sro, vyhotovíte rozhodnutie jediného spoločníka. Pri viacerých spoločníkoch sa pripravuje zápisnica z valného zhromaždenia. V týchto dokumentoch musí byť jasne špecifikovaná nová adresa sídla vrátane ulice, čísla domu, poštového smerovacieho čísla a názvu obce alebo mesta. Ak ulica obsahuje aj orientačné číslo, súpisné číslo uvádzať nemusíte, pokiaľ nechcete, aby bolo súpisné číslo explicitne uvedené v registri.

Následne je nutné získať súhlas vlastníka nehnuteľnosti. Ak je nehnuteľnosť vo vlastníctve vašej firmy, súhlas nie je potrebný. Avšak ak nehnuteľnosť vlastníte osobne a nie ako firma, súhlas je nevyhnutný aj keď ste konateľom spoločnosti. V súhlase by mali byť uvedené identifikačné údaje majiteľa nehnuteľnosti a vašej firmy, ako aj podrobný popis nehnuteľnosti vrátane jej adresy so súpisným číslom, katastrálne územie, obec, okres a typ nehnuteľnosti. V prípade bytu alebo nebytového priestoru je potrebné špecifikovať číslo bytu/priestoru a poschodie. Nezabudnite spomenúť aj číslo listu vlastníctva, kde je nehnuteľnosť zaregistrovaná.

Nakoniec je nevyhnutné podať návrh na zmenu sídla do obchodného registra prostredníctvom elektronického zmenového formulára. Žiadosť je možné podať len s občianskym preukazom vybaveným čipom a certifikátmi pre kvalifikovaný elektronický podpis. V prípade zmeny sídla do iného kraju, stále sa žiadosť podáva na registrový súd podľa súčasného sídla spoločnosti, ktoré zistíte z výpisu z obchodného registra. Dôležité je, že zmena nadobúda právnu účinnosť až jej zápisom do obchodného registra!

Po zápise zmeny sídla je potrebné ešte splniť niekoľko ohlasovacích povinností. Minimálne je potrebné oznámiť novú adresu na daňovom úrade, a ak zamestnávate ľudí, tiež v sociálnej a zdravotnej poisťovni. Ak firma vlastní alebo drží vozidlá, je potrebné adresu zmeniť aj na dopravnom inšpektoráte.Dôležité je tiež informovať o zmene sídla všetkých obchodných partnerov a začať novú adresu uvádzať na všetkých faktúrach.

Zmena sídla sro patrí medzi často vykonávané zmeny v sro. Aby bola zmena úspešne zapísaná do obchodného registra, je dôležité pripraviť a správne formátovať všetky potrebné dokumenty v súlade so zákonom. My vám pripravíme a podáme všetky požadované dokumenty do 24 hodín od vašej objednávky, v prípade záujmu využite našu službu zmena sídla sro.

Similar Posts